söndag 24 november 2013

Elkostnaden blev sex gånger högre än beräknat för den nybyggda bostadsrätten

I gårdagens Dagens Nyheter berättas om hur ett par fick en kalldusch när det visade sig att deras nybyggda fastighet fick en sex gånger så hög elkostnad än beräknat. http://www.dn.se/ekonomi/elkostnaden-blev-sex-ganger-hogre-for-bostadsratten/
Även om det delvis kan vara så att dessa seniorer använder mer el än beräknat, så kan det inte förklara mer än en liten del av den tillkommande elkostnaden. Tyvärr har byggbranschen, inte minst genom det i artikeln beskrivna förfarandet, kunnat slingra sig ur ansvaret för att deras nybyggen ofta ligger långt från vad som förespeglats, både i kvalitet och energiprestanda. 
Tyvärr är detta något som köpare av spekulationsbyggda borätter ofta inte intresserar sig för. De tänker heller inte på att de utöver eventuella egna lån även har ett ansvar för föreningens belåning. Ofta finns i början inga pengar alls för oväntade utgifter. Men enligt EU-direktivet för byggnaders energiprestanda kommer det om dryga tio år att införas tvingande krav på maximalt tillåten energianvändning. 
Dessa så kallade minimienergiprestanda kommer att vara tvingande krav, och i vissa länder blir konsekvenserna för överträdelser mot kraven så hårda att husen i princip beläggs med nyttjandeförbud. För att få bo kvar måste de således minska sin energianvändning! 
Läs även gärna
Cornucopia?: "Utlovades i den ekonomiska planen": Ännu mer vatten på min kvarn om att nybyggda bostadsrättsföreningars ekonomiska planer saknar den mesta koppling till verkligheten får man i...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar